sâmbătă, 9 ianuarie 2010

7 Inversorul NMOS static, Poarta SI-NU, Pentru SAU-NU

Daca pe intrare se introduce o valoare de “1” logic atunci M1 va fi deschis si curentul se va scurge in GND. In acelasi timp si M2 este deschis fiind datorita potentialului Vgg. Astfel Vdd se scurge prin M1 si M2 spre GND. Atat la iesire cat si pe GND avem acelasi potential si astfel diferenta intrece cele 2 puncte este ~0.


In cazul “0”, tranzistorul M1 este blocat(are tensiune de prag ~1.5V) si astfel potentialul de la Vdd nu se va scurge in GND. Diferenta intre cele 2 corespunde pentru “1”logic.


Poarta SI-NU functioneaza aproximativ la fel. Daca avem cel putin o valoare de “0” atunci cel putin unul din tranzistoarele M1, M2 va fi blocat si Vdd nu va ajunge pana la GND. Diferenta de potential Vout-GND va fi “1”. Pentru A=B=”1” M1 si M2 deschise si potentialul GND va fi egal cu cel din Vout


Pentru SAU-NU se rezolva aproximativ la fel. Daca A=B=”0” vom avea “1” si daca cel putin una din intrari va fi “0” vom avea “1” pe iesire.
Obs. Parametrii si dimensiunile pentru circuite difera deoarece M2(in toate cele 3 cazuri) are rolul unei rezistente(s.n. activa deoarece se poate modifica prin Vgg)

Un comentariu: