sâmbătă, 9 ianuarie 2010

3.Redresor cu filtru, Redresor cu dioda Zenner, Stabilizator cu reactie fara amplificator de reactie(cu trenzistor)
Redresor cu filtru

Condensatorul a fost adaugat pentru a se incarca pe alternata pozitiva si se descarca in circuit cand tensiunea scade sub tensiunea de incarcare( pe alternanta negativa si pe coborarea de la amplitudinea maxima)

Redresor cu dioda Zenner

Dioda Zenner la fel ca diodele obisnuite permit trecerea curentului daca sunt polarizate direct. Insa daca la diodele obisnuite prin polarizare inversa se blocheaza la Zenner se cauta tocmai acel curent invers de polarizare care duce la o strapungere a diodei. De accea Zenner se pune pe iesire si se polarizeaza invers pentru ca in zona Zenner avem o caracteristica a curentului-tensiune foarte stabila.
(Atentie la montarea diodei Zenner, vezi si efectul de avalansa ce apare la Zenner pe polarizare inversa)

Stabilizator cu reactie fara amplificator de reactie(cu trenzistor)

Tranzistorul se foloseste pentru functia lui de intrerupator comandat, se foloseste in functionare normala(reg activa normala/saturatie) care se obtine prin urmatoarele relatii Vcb>Vbe(V potential) care ne asigura o diferenta de potential Vce. In cazul de fata acest potential este dat de variatia potentialului de la baza tranzistorului, astfel: daca Vout(= Vzenner=Vrl) creste atunci potentialul la baza va creste ceea ce va duce ca Vce sa scada; daca va creste este invers... (vezi definirea zonei normale: Ve~Vb+6)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu